IMA Abacus Mental Arithmetic, Kids Learning, Children Learning, IMA Academic, Sensory, Programmes, Foundation, Education, Creative Thinking, IMA, Abacus, Mental Arithmetic, Centre, Franchise, Learning Centre, Children Learning Centre, Enrichment Centre, Mental Arithmetic Learning Malaysia, Abacus Learning Malaysia IMA Abacus Mental Arithmetic, Kids Learning, Children Learning, IMA Academic, Sensory, Programmes, Foundation, Education, Creative Thinking, IMA, Abacus, Mental Arithmetic, Centre, Franchise, Learning Centre, Children Learning Centre, Enrichment Centre, Mental Arithmetic Learning Malaysia, Abacus Learning Malaysia
Pengenalan Program IMA Program Sensor IMA Program Yayasan IMA Program Pemikiran Kreatif IMA Matlamat Pendidikan IMA Peperiksaan Penggredan IMA Kemahiran Program IMA
Tutup  X

Program Yayasan IMA

 

Latihan Multisensori

 

Untuk meningkatkan interaksi dan komunikasi antara otak kiri dan kanan otak, Kursus Asas Pintar menerapkan koordinasi penglihatan dan pendengaran dengan penyertaan memori gema dan sentuhan spasial dengan tangan untuk memudahkan interaksi dan komunikasi antara hemisfera bahagian kiri dan kanan otak. Ia akan meletakkan seluruh otak berada dalam keadaan stabil dan meningkatkan arah dan jangka masa proses berfikir. Oleh sebab itu, kemampuan dalam analisis, pertimbangan, penaakulan dan pemerhatian juga akan dapat dipertingkatkan.

 

Persepsi Visual

Kemahiran visual-spasial dapat dipisahkan kepada dua kategori utama iaitu persepsi visual dan integrasi visual-motor. Persepsi visual adalah keupayaan untuk memahami apa yang dilihat. Ini membolehkan kita mencari barang, melihat perbezaan antara barang dan ingat perkara yang telah kita lihat.

Integrasi visual-motor adalah keupayaan untuk menyelaraskan apa yang anda lihat dengan pergerakan badan. Menyalin teks daripada papan tulis atau daripada buku adalah tugas lain yang memerlukan integrasi visual-motor yang cekap. Hal ini kerana, anak mengalihkan pandangannya dari jauh ke dekat atau dari buku di sisinya ke kertas di hadapannya.

Kelemahan dalam kemahiran visual-spatial boleh menyebabkan kesukaran pembelajaran seperti membaca, tulisan tangan, ejaan dan matematik. Kanak-kanak yang mempunyai kelemahan visual-spasial mungkin menghadapi kesukaran untuk mewarna, memasang teka-teki, memanipulasi pengikat dan mengikat kasut. Kadang-kadang, kemahiran sosial mereka juga dipengaruhi disebabkan mereka salah tafsir isyarat komunikasi bukan lisan seperti ekspresi wajah dan bahasa badan.

 

 

 

Penjejakan Mata Dan Disleksia

Penjejakan visual boleh didefinisikan sebagai menggerakkan mata dari kiri ke kanan dengan berkesan atau memfokuskan pada objek ketika bergerak melintasi bidang visual seseorang. Kemahiran ini penting untuk hampir semua aktiviti harian, termasuk membaca, menulis, menyalin, melukis dan bermain. Oleh sebab itu, kanak-kanak yang mempunyai masalah pengesanan mata sering bergelut di sekolah kerana mereka selalu kehilangan tempat, melangkau atau menukar kata dan sukar memahami. Mereka tidak dapat mengalihkan pandangan secara tepat ke halaman dan cenderung menggunakan jari mereka untuk mengesan kata-kata. Ini juga boleh menjadikan proses membaca menjadi lebih tidak selesa dan melelahkan. Terdapat banyak laporan mengenai orang-orang yang menghidap disleksia menderita masalah ini. Ini dapat menjelaskan beberapa gejala klasik disleksia, seperti kekaburan teks, pembalikan huruf dan kehilangan kata-kata ketika membaca.

 

 

                      

Koordinasi Tangan - Mata

Integrasi motor visual, yang biasanya disebut koordinasi tangan-mata, adalah kemampuan sistem penglihatan untuk mengkoordinasikan maklumat yang diterima melalui mata untuk mengawal tangan untuk melakukan sesuatu tugas.

Koordinasi tangan-mata mempengaruhi kemampuan kita untuk mewarnai, melukis gambar, menyelesaikan labirin, menulis dengan tangan, menangkap bola, memasukkan teka-teki, mengikat tali kasut, mengikat baju, membina dengan blok, mengikat jarum, menggunakan gunting dan lain-lain.

  • Kemahiran motor halus — Keupayaan yang diperlukan untuk mengawal otot-otot badan yang lebih kecil untuk menulis, bermain alat, mengikat baju, mengikat tali kasut dan membuat kerja. Kemahiran motorik halus juga dikaitkan dengan membaca dan menulis, oleh itu kanak-kanak dengan koordinasi mata-mata yang lemah mungkin mempunyai tulisan tangan yang buruk dan memerlukan masa lebih lama untuk menyelesaikan kerja rumah.
  • Kemahiran motor kasar — Keupayaan yang diperlukan untuk mengawal otot badan yang besar untuk berjalan, berlari, mengimbangkan, duduk tegak, berguling, melempar bola, merangkak dan aktiviti lain.

 

 

 

Memori Auditori

Memori Auditori merujuk kepada kemampuan untuk menyimpan dan mengingat kembali maklumat tentang pendengaran. Keupayaan untuk belajar daripada arahan lisan adalah kemahiran asas dalam kehidupan seharian kita. Walau bagaimanapun, kanak-kanak yang mempunyai ingatan pendengaran yang lemah mungkin menghadapi masalah untuk memahami apa yang dimaksudkan dengan kata-kata bahkan mereka akan menunjukkan bahasa yang tertangguh. Memori pendengaran adalah sangat penting untuk sesi pembelajaran. Ini kerana pembelajaran memerlukan memori pendengaran yang baik agar kanak-kanak boleh mengingati bunyi perkataan dan menyatukannya untuk membentuk perkataan. Seperti yang diketahui, sistem pendengaran sangat penting untuk perkembangan bahasa. Kanak-kanak yang mempunyai kekurangan memori pendengaran akan menghadapi kesukaran untuk mentafsirkan mesej yang diterima.

 

 

Memori Spatial

Memori Spatial merujuk kepada pengekodan, penyimpanan dan pengambilan maklumat mengenai ciri-ciri ruang di persekitaran individu. Ini adalah proses kognitif yang membolehkan individu untuk mengingati lokasi yang berbeza serta hubungan ruang antara objek. Keupayaan itu adalah kemahiran kritikal dalam membaca, mengira dan menulis menggunakan tangan. Seorang kanak-kanak wajib dapat mengenali simbol yang berbeza, memberitahu perbezaan antara bentuk yang serupa dan juga melihat arahnya.

 

 

Ingatan Visual

Memori Visual merujuk kepada pengingat semula maklumat visual. Ia juga merupakan bahagian penting dalam kemahiran persepsi. Ini membantu kita mengingat kembali maklumat seperti huruf, nombor, perkataan dan gambar yang dilihat. Semasa belajar membaca dan menulis, seorang kanak-kanak itu harus ingat apa yang mereka baca dan mengenali kata-katanya. Sekiranya seorang kanak-kanak menghadapi masalah dengan kemahiran ini, mereka akan menghadapi kesukaran untuk menyalin karya daripada papan tulis atau buku kerana mereka tidak dapat mengingati perkataan atau ayat. Terdapat dua jenis memori utama: 1) Memori Jangka Pendek - Menyimpan maklumat untuk jangka masa yang pendek. 2) Memori Jangka Panjang - Menyimpan sejumlah maklumat yang tidak terhad.

 

 

Diskriminasi Visual

Diskriminasi visual merujuk kepada keupayaan untuk membezakan satu objek daripada objek yang lain. Kemahiran ini berperanan besar dalam pembelajaran untuk kanak-kanak daripada semua peringkat umur. Ini membolehkan kita melihat perbezaan antara objek yang serupa.Bagi tugas membaca dan menulis pula, kanak-kanak perlu membezakan antara pelbagai simbol yang merangkumi bahasa tulisan kita. Kanak-kanak yang mengalami gangguan diskriminasi penglihatan sering mencampuradukkan huruf atau angka. Masalah itu telah menyukarkan mereka untuk membaca atau mengimbas gambar untuk mendapatkan maklumat. Selain itu, terdapat sedikit perbezaan dalam banyak huruf (b, d, dan p) dan angka (6 dan 9). Oleh hal yang demikian, ia adalah penting bagi anak-anak untuk memiliki kemahiran diskriminasi visual yang berkembang dengan baik bagi membolehkan mereka untuk membezakan ciri khas bentuk termasuk bentuk, orientasi, saiz dan warna.